Menu

Language

Search

Spindels voor verpakkingsindustrie

Aanleiding

Een van onze relaties zocht een oplossing voor slijtvastere spindels en rolmoeren in hun verpakkingsmachine. Met de huidige materialen moesten deze in de ogen van onze klant te snel vervangen worden.
Naast de aanschafkosten voor de producten zelf (een aantal maal per jaar) speelden vanzelfsprekend, in de zoektocht naar een alternatief, regelmatig terugkerende onderhoudskosten en de gederfde omzet tijdens het onderhoud een belangrijke rol. De oplossing moest wat dat betreft dus een kostenbesparend effect hebben.

Hoe zijn we te werk gegaan?

Onze technical engineer is samen met onze relatie om tafel gegaan om het probleem helder in kaart te brengen. Naast bepaling van het materiaal van de bestaande onderdelen (glasvezelversterkte epoxy, gevulde PETP en POM) is ook het productieproces nauwkeurig bekeken om de exacte werking te zien en te bepalen wat er van de producten gevraagd wordt.
Aangezien er geen originele tekeningen beschikbaar waren, diende nieuwe tekeningen gemaakt worden. Aan de hand van de bestaande onderdelen zijn tekeningen in CAD/CAM gemaakt. Na overleg en goedkeuring zijn op basis van deze tekeningen direct de prototypes vervaardigd.

Het resultaat

Voor de spindel is er gekozen deze uit te voeren in een speciale gemodificeerde PETP/PTFE compound, omdat er een hoge weerstand tegen slijtage en een lage wrijvingscoëfficiënt gevraagd werd. Zeker omdat deze compound uitstekend samenwerkt met het tegenmateriaal dat gekozen is als basis voor de bijbehorende moeren.
Dit laatste genoemde materiaal een gevulde PPS/PTFE, vanwege de slijtvastheid, hoge temperatuursbestendigheid en wederom lage wrijvingscoëfficiënt.
De rest van de constructie kon op deze manier intact blijven waarbij verder gebruik is gemaakt van RVS en POM. De spindel is met 2 componenten epoxy verlijmd met de RVS onderdelen.
Inmiddels zijn de spindels (lengte 620 en 1240mm) en moeren in de verpakkingsmachines geplaatst en voldoen ze naar alle tevredenheid, zowel in werking als de gevraagde kostenbesparing.

spindel4

 

Interesse?

Bel ons

Mail ons