PTFE (polytetrafluorethyleen) is een van de veelzijdigste kunststoffen die er bestaat. Dankzij deze veelzijdigheid wordt het materiaal gebruikt in vele toepassingen, zoals kookgerei en medische materialen. In dit artikel vertellen we u hier graag meer over en spreken we met Ernst Buter, een van onze PTFE-experts.
PTFE is een kunststof die in 1938 werd ontdekt door Roy Plunkett. Het ontstond vanuit een toevallige ontdekking tijdens een onderzoek naar koelvloeistoffen en heeft zich ontwikkeld tot een van de veelzijdigste materialen die vandaag de dag beschikbaar zijn. In 1949 werd het voor het eerst commercieel ingezet. Vanaf dat moment is PTFE niet meer weg te denken uit talloze industrieën.
Dat PTFE zo’n populair en breed inzetbaar materiaal is, heeft alles te maken met de unieke eigenschappen. Een van de belangrijkste eigenschappen is de hoge temperatuurbestendigheid. Het materiaal is geschikt voor temperaturen variërend van -190 °C tot +260 °C. Zelfs onder deze hoge temperaturen behoudt het zijn niet-plakkende eigenschappen, waardoor het ideaal is voor toepassingen waarbij hoge temperaturen een rol spelen. Denk hierbij aan producten als auto-uitlaten en keukengerei tot aan de coating van ruimtepakken.
Een ander belangrijk voordeel van PTFE is de lage wrijvingscoëfficiënt. Door het gladde oppervlak is het goed inzetbaar voor toepassingen waar lage wrijving belangrijk is. Ernst legt uit: ‘Stel dat iets 100 kg weegt en je trekt eraan, dan heeft het nog steeds een trekkracht van 100 kg. Maar stel dat je er een PTFE-plaat onder legt, dan is de trekkracht nog maar een halve kilo.’ Als voorbeeld geeft Ernst het laten glijden van schepen van een helling. ‘Dat gaat met PTFE een stuk makkelijker’.
Daarnaast is PTFE een van de beste isolatoren. Hierdoor is het zeer geschikt om te gebruiken in isolatoren en hoogspanning toepassingen voor elektrische installaties.
Ook in de chemische industrie wordt veel gebruikgemaakt van PTFE. Zo maakt Polyfluor bijvoorbeeld al 40 jaar PTFE-kunststofslangen. Dankzij de chemische bestendigheid van PTFE kunnen hier veilig chemische vloeistoffen doorheen lopen. Bovendien is PTFE niet-reactief, wat betekent dat het geen reactie aangaat met andere materialen. Dit maakt het materiaal ook geschikt voor gebruik in de farmaceutische- en voedingsmiddelenindustrie. Voor contact met levensmiddelen heeft PTFE een FDA en EU10/2011 goedkeuring.
Een andere eigenschap van PTFE is dat het inert en niet-toxisch is. Hierdoor is het veilig voor gebruik in implantaten en andere medische hulpmiddelen. Bovendien is het materiaal bestand tegen sterilisatie door stoom of ethyleenoxide, wat het een geschikt materiaal maakt voor toepassingen in ziekenhuizen en andere medische faciliteiten.
Ernst vertelt dat de mogelijkheden van PTFE dankzij modificatie eindeloos zijn. ‘PTFE heeft vele unieke eigenschappen, maar het is bijvoorbeeld niet slijtvast. We voegen daar dan hulpstoffen aan toe, om het toch die slijtvaste eigenschap te geven. Ook kun je PTFE niet smelten. De zusjes PFA en FEP kunnen dat dan weer wel en toch behouden ze dezelfde andere voordelen als PTFE. Daarnaast kan PTFE in alle kleuren gemaakt worden.’ Kortom: voor iedere vraag is er een passende oplossing.
Bij Polyfluor helpen we u om het juiste materiaal samen te stellen voor de toepassing die u in gedachten heeft. We verbinden hierbij uw specifieke behoeftes met vernieuwende oplossingen. Wilt u meer weten over PTFE of een aanvraag doen? Neem dan contact met ons op.