Polyfluor - de specialist in PTFE Polyfluor - Over ons  - Mobiel banner

PTFE in de lucht- en ruimtevaart

Vanwege de verschillende goede eigenschappen van PTFE, is deze fluorkunststof in diverse industrieën en in veel kritische toepassingen inzetbaar. Een van de industrieën is de lucht- en ruimtevaart.

De specifieke eigenschappen van PTFE, zoals hoge temperatuurresistentie, zeer lage wrijvingscoëfficiënt, lage diëlektrische constante (goede isolatie) en vlamdovendheid (niet brandbaar), maken het materiaal bij uitstek geschikt voor het gebruik in vliegtuigen.

Toepassingen daarbij zijn onder andere: isolatie van kabels (ongesinterde PTFE tape), kerosineslangen (PTFE gevuld met koolstof, co-extrusie), beschermingsvlakken voor de deuren (om wrijving tussen de aluminium- en metalen delen tegen te gaan) en verschillende geleiders om andere onderdelen makkelijk te assembleren en beschermen.

Een voorbeeld van deze laatste toepassing zijn onze PTFE profielen; deze worden ingezet bij de beweegbare voorranden van de vliegtuigvleugels (dit zijn de remflappen die tijdens landing worden ingezet om het vliegtuig af te laten remmen). 

Door de zeer lage wrijvingscoëfficiënt van PTFE vergemakkelijkt het plaatsen van de aluminium staf in de vleugel waarmee de flappen uiteindelijk worden bediend. 
Daarnaast biedt de PTFE een beschermende werking tijdens de landing zelf. Door de vibratieabsorptie van de PTFE profielen wordt voorkomen dat de aluminium staf kapot trilt tegen de andere vleugel onderdelen.

In de lucht- en ruimtevaart gelden hoge eisen met betrekking tot veiligheid. Deze eisen zijn vastgelegd in de AMS-norm (Aerospace Material Standard). Polyfluor Plastics kan de diverse PTFE onderdelen volgens deze standaard leveren, voorbeelden daarvan zijn AMS3652 (PTFE film & folie), AMS3656 (PTFE geëxtrudeerde staf, buis en profielen), AMS3667 (PTFE geperste plaat), AMS3668 (PTFE geperste staf, buis en vormen) en AMS2491 (oppervlak behandeld PTFE).

Onze relaties in de luchtvaartindustrie zijn veelal 'First Tier' leveranciers voor de bekende vliegtuigbouwers zoals Airbus en Boeing. Daarnaast vinden onze producten hun weg naar Embreär, Dassault, Bombardier, Gulfstream en natuurlijk onze eigen Fokker, dat nog steeds een gerenommeerde naam in de luchtvaart heeft.