PTFE bags for research at sea PTFE bags for research at sea Mobiel
PTFE zakken voor onderzoek op zee

Het bijzondere van de materialen waar we bij Polyfluor mee werken is de brede toepasbaarheid. Het biedt eindeloze mogelijkheden. Daarom komen klanten van over de hele wereld bij ons met uiteenlopende wensen. Zo ook een Frans bedrijf wat een bijzondere uitdaging had. Vandaag lichten we dit verhaal uit, waar we met trots op terugkijken.

Het is 2022 en we worden benaderd door een Frans bedrijf dat wetenschappelijk onderzoek uitvoert op de oceaan. Ze houden zich onder andere bezig met de infrastructuur, ecosystemen en diepzeeonderzoek. Via onze contactpersoon krijgen we een kijkje in deze bijzondere wereld. Zo vertelt hij dat hij soms weken of maanden weg is van huis, op een oceaan, zonder enig contact met de buitenwereld. Voor de werkzaamheden die ze uitvoeren hebben ze een vraagstuk, waar ze onze hulp bij kunnen gebruiken.

De uitdaging

Op de oceaan wordt water verzameld om bij terugkomst te onderzoeken. Om dit water op te slaan, zijn ze op zoek naar een container van 15 liter. De uitdaging? Het water moet zo zuiver mogelijk blijven. Niet veel stoffen zijn hiervoor geschikt. In Polyethylene (PE) zitten bijvoorbeeld chemische additieven die de inhoud kunnen vervuilen. Bij onderzoek zouden er dan zulke additieven in het te onderzoeken water zitten, waardoor het onderzoek niet betrouwbaar is. Staal of roestvast staal is ook geen optie, want dat roest. In glas kan water zuiver worden opgeslagen, maar dat is veel te kwetsbaar op de ruige oceaan. PTFE is wel een goede optie. Dit is zuiver materiaal waar geen deeltjes vanaf komen, maar hier kan niet eenvoudig een container van worden gemaakt.

Het idee

PTFE is het meest geschikte materiaal om water zuiver in op te slaan. Nu moeten we nog bedenken hoe we dit zo maken, dat het praktisch in gebruik en stevig is. Door onze jarenlange ervaring in het bedenken van oplossingen voor allerlei toepassingen, hebben we al gauw een idee. Wat als we een zak maken van 15 liter, inclusief ventiel? We stellen dit voor aan de klant en hij vindt het een goed voorstel.

De uitvoering

In ons grote netwerk zit een Amerikaans bedrijf wat een speciale PTFE folie maakt. Door dunne lagen folies te lamineren, wordt het materiaal sterk genoeg. De zakken hiervan zijn flexibel en hebben aansluitingen voor vullen en ontluchten. We maken een sample, zodat de klant het kan uitproberen. Het blijkt een succes en de klant gaat met 50 zakken de oceaan op. Contact met de buitenwereld is bijna niet mogelijk, dus het duurt even, maar dan krijgen we te horen dat het ontzettend goed is gegaan. De klant is dik tevreden en wij dus ook!

Het product

Niet alleen voor deze specifieke toepassing zijn de zakken ideaal. Naast dat PTFE geen deeltjes loslaat, heeft het een hoge chemische resistentie. De zakken kunnen daarom ook worden gebruikt om chemicaliën in op te slaan. Daarnaast laat PTFE geen geur- en smaakstoffen achter. Er zit geen maximum aan de grootte van de zakken, hierdoor kunnen we zelfs een zak voor in een zeecontainer maken.

De mogelijkheden van PTFE voor uw toepassing

Wilt u meer weten over deze PTFE zakken? Of heeft u een hele andere toepassing nodig? Neem dan contact met ons op, we denken graag met u mee.